7 tips för ett bra BRF-liv
Har du köpt en bostadsrätt? Då har du mycket att se fram emot, och en hel del att ha i åtanke. Här svarar vi på sju vanliga frågor.
Hur gör jag för att engagera mig i BRF:en?
Genom att gå med i föreningens trivselgrupp kan du vara med och t.ex. påverka föreningens gemensamma ytor. Om du känner dig extra motiverad kan du ansöka om att gå med i styrelsen.
Får jag hyra ut min lägenhet i andra hand?
Ja det får du, men för att kunna göra det måste uthyrningen av lägenheten godkännas av BRF-styrelsen. Det beror på att föreningen vill veta vilka det är som kommer ha tillträde till lägenheten.
Vad händer om min lägenhet blir vattenskadad?
Om du råkat orsaka en vattenskada i din lägenhet behöver du betala för de skador som uppkommit. Och om vattenskadan spridit sig till en grannes lägenhet är det generellt sett föreningen som står för den åtgärden.
Vad gäller om man vill renovera lägenheten?
Om du t.ex. funderar på att göra om köket kan vissa tillstånd krävas av styrelsen. Det beror på att renoveringar kan ha en direkt inverkan på bostadshusets ledningar.
Äger jag min bostadsrätt?
När du köper en bostadsrätt så köper du en andel av BRF:en. Det är själva föreningen som äger fastigheten och lägenheterna i den. Det du köper är en plats i föreningen där du kan bo så länge du vill.
Min granne festar lite för ofta, vad gör jag?
Bostadsrättsföreningar har vissa trivselbestämmelser som boende ska ta hänsyn till. T.ex. att man inte ska rocka loss efter 22. Om grannen partajar lite för ofta kan det vara bra att prata med denne. Eller kanske skriva en lagom arg lapp. Om grannen ändå inte tar hänsyn efter att du kommunicerat detta, kan du prata med styrelsen och likt en spion anteckna datum, tid och vad som hänt för att sedan avrapportera till styrelsen.
Vad får en BRF bestämma?
Det är t.ex. föreningsstämman som fattar beslut om sådant som rör väsentliga förändringar på föreningens hus och mark som byggande av balkonger, stambyten med mera. Likaså när stadgarna ska ändras eller insatser ökas eller minskas.
BRF:en bestämmer om själva fastigheten och den tillhörande marken, t.ex. innergården.
Det kan t.ex. handla om att ta beslut för stambyte eller när det är läge att bygga balkonger.
Vill du ha fler tips på hur du gör för att få ett bättre BRF-liv?
Surfa in på www.brfguiden.nu/artiklar för att läsa om bla hur man ökar trivseln i sin BRF eller flyttips.