BRF:er och modern säkerhet

Många bostadsrättsföreningar känner att det blir allt viktigare med ett större säkerhetstänk kring fastigheten, och allt fler installerar de senaste övervakningskamerorna och låssystemen. Men vad kan vara bra att tänka på kring kameraövervakning och låssystem?

Enkelt sagt kan man säga att det generellt sett inte finns några regler eller lagar för en BRF ifall de vill sätta upp övervakningskameror. Varje BRF och dess styrelse får ta sina beslut, precis som med ombyggnationer eller renoveringar. Vad man däremot bör ha i åtanke gällande installation av kameraövervakning, är att de ljud- och bildmaterial som lagras behöver vara i linje med de GDPR föreskrifter som finns. Som tillägg till detta finns också riktlinjer som europeiska dataskyddstyrelsen (EDPB) tillsammans med branschorganisationer har tagit fram. Dessa riktlinjer kan ibland vara svårtolkade för de som inte är insatta, och den generella rekommendationen är att man söker juridisk konsultation i samband med installationen av övervakningssystem.

När det sedan kommer till låssystem finns det inga regler eller specifika lagar man bör tänka på. Däremot kan det vara värt att ställa sig några frågor innan man i styrelsen och föreningen tar beslutet att byta ut alla inpasseringssystem eller dylikt. Att tänka på är hur det påverkar nyckelhantering, trygghetskänslan och den faktiska säkerheten i huset och föreningen. Samtidigt är det viktigt att göra skillnad på digitala lås och ett digitalt låssystem. Väljer man ett digitalt låssystem är det också av stor vikt att man inte har de uppkopplat mot ett offentligt nätverk, då detta kan utsättas för hackerförsök. Är detta något som er förening har funderat på rekommenderar vi starkt en konsultation för att ta reda på vilka möjligheter och upplägg som passar just er förening bäst.

Vill du läsa mer om trygghet och trivsel för BRF:er kan du göra det här.

 

Läs våra senaste artiklar

Till toppen