Laddstolpar – vad ska man tänka på?

Många har fått upp intresset för elbilar och försäljningen växer så det knakar. Om bara åtta år kommer runt 40% av Sveriges bilar vara eldrivna, säger Länsstyrelsen. Och finns det faktiskt miljöbidrag att söka, där ni som BRF kan få halverat pris per laddpunkt. Så, hur gör man då? Och vad behöver ha koll på? Här rätar vi ut några vanliga frågetecken.

Funkar alla laddstolpar till alla elbilar?

Ja, laddningsuttagen är de samma för alla bilmärken inom EU. Det ena uttaget kallas för typ 2 och passar bra under längre laddningar som t.ex. över natten. Det andra kallas för CSS2 och fungerar bäst för dig som behöver ladda bilen snabbt.

Vad är skillnaden mellan laddstolpe och laddbox?

I praktiken är det faktiskt samma sak. Den enda egentliga skillnaden är att en laddbox går att montera upp på väggen medan en laddstolpe är markbunden.

Hur lång tid tar det?

Det kan faktiskt ta mellan 30 min och 27 timmar att ladda bilens batteri. Allt beror på valet av laddare och laddstolpens kraft, samt elbilens batteristorlek.

Kan jag ladda bilen hemma?

Ja, du kan faktiskt ladda bilen hemma. Men att göra det regelbundet är något som elsäkerhetsverket inte rekommenderar. Det beror på att vanliga hemuttag inte har den kraft som en laddning av elbil kräver.

Hur kommer jag igång?

Det bästa är alltid att kontakta en trygg och erfaren leverantör. Då får du en tydlig offert samt professionella svar på alla dina frågor. Vi på BRF-guiden har gjort enkelt för dig genom att endast välja ut certifierade och välrenommerade samarbetspartners. Spana in våra leverantörer, så hittar du rätt.

Alla våra leverantörer är certifierade, välrenommerade, trygga att anlita och trevliga att arbeta med. Kort sagt, vi har samlat de bästa på en plats – så att ni enkelt kan göra trygga, kostnadssmarta och långsiktiga val.

Läs våra senaste artiklar

Till toppen