Ska du flytta? Här kommer fyra bra tips!

Förrådet ska rensas, vinden ska tömmas och allt man samlat på sig genom åren ska packas ner i flyttlådor. Dessutom måste adresser och annat administrativt uppdateras. Kort sagt, en flytt görs inte på en kvart. Men för att du ska få en så smidig och behaglig flytt som möjligt kommer här fyra bra tips:

1. Börja flyttpackningen i god tid

Det finns alltid något du kan hugga tag i och börja med så fort du bestämt dig för att flytta. Till exempel så kan du börja sortera längst ner i källarförrådet eller uppe på vinden. Du kan också börja gå igenom garderoben och packa kläder och skor som inte är i säsong. När du börjar i god tid kan du även ta tillfället i akt att försöka sälja, skänka eller rensa sådant du inte vill ha med dig till nästa hem.

Tips – när du packar, räkna med en flyttlåda per kvadratmeter. Och för att flytten ska bli så säker och smidig som möjligt: packa inte för tungt, skaffa hellre ett par extra flyttkartonger.

2. Flyttanmälan till Skatteverket

En viktig punkt som är lätt att glömma bort i samband med flyttkaoset är att göra en adressändring/flyttanmälan till Skatteverket. Det är kostnadsfritt och går att skicka in direkt när du vet att du ska flytta. En flyttanmälan innebär att din folkbokföringsadress uppdateras hos myndigheter och andra instanser.

3. Eftersändning av post

På adressändring.se kan du ändra din adress kostnadsfritt hos de postoperatörer som tjänsten har avtal med. Men för att du också ska få posten skickad till din nya adress behöver du beställa en eftersändning av post. Gör du det genom adressändring.se kostar det en mindre summa och kostnaden beror på hur länge du väljer att utnyttja tjänsten.

4. Hantera avtal – flytta, förnya eller avsluta

Flytta hemförsäkringen

Kontakta ditt försäkringsbolag och se till att försäkringen gäller för ditt nya hem från och med dagen du flyttar in. Då undviker du att din försäkringspremie ändras.

Flytta elavtal

Vid flytt måste du säga upp ditt gamla elavtal och teckna ett nytt för din nya bostad.

Kontakta därför ditt elbolags kundsupport, så får du svar på alla dina frågor och funderingar.

Flytta bredband

Glöm inte att beställa ditt bredband i god tid om du flyttar för första gången eller byter leverantör. Det kan nämligen ta några dagar att få bredbandstjänsten inkopplad och routern hemskickad via posten. Vill du ta med ditt befintliga bredband i flytten? Kontakta då din internetleverantörs kundservice.

Sophämtning

En punkt som är lätt att glömma bort är att du som flyttar till radhus eller hus måste teckna ett abonnemang för sophämtning hos kommunen. Ska du flytta från ett radhus eller hus? Då måste du även komma ihåg att säga upp abonnemanget.

Behöver din BRF hjälp? 

Har du fullt upp och känner att du behöver någon som hjälper dig att rodda med flytten, flyttstäd eller packningen? Spana in våra leverantörer på BRF-guiden. Där har vi samlat trygga, certifierade och välrenommerade företag inom flytt och flyttstäd.

Läs våra senaste artiklar

Till toppen